sobota, 23 sierpnia 2008

SKUBANIEC ZE ŚLIWKAMI


Ciasto:
1/2 kg mąki, 5 jajek (żółtka dać do ciasta), 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny
Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. 1 część zamiesić z kakaem i wstawić do zamrażalnika.

Podpiec spód. Surowym ciastem wylepić blaszkę i ponakłuwać gęsto widelcem.
Podpiec na złoty kolor, ok. 20 minut w temp. 175 C.
Następnie na przestygnięte ciasto ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu).
Na to nałożyć ubitą pianę (białka + 1 szkl. cukru + kisiel)
Na wierzch zetrzeć ciasto kakaowe.

Piec około 1 godz.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Jutro będę piekła.
Pozdrawiam,
Guaranka

Muffinek pisze...

Super. :) To daj potem znać jak się udało i czy smakowało. :)
Pozdrawiam. :)