Wprawdzie jeszcze mamy koniec lata, ale zima już tuż, tuż - czyli zapełniania szafy z przetworami w piwnicy ciąg dalszy.
3 kg cukinii – pokroić w kostkę,
4 papryki czerwone – pokroić w kostkę,
4 cebule – pokroić
Wymieszać, posolić 1 łyżką soli, zostawić na 3 godz. Sok odlać.
Zalewa:
1 szkl. octu,
1/2 kg cukru,
1 litr wody,
1 łyżka soli,
1 łyżka gorczycy,
1 łyżka goździków,
1 łyżka curry
Zagotować zalewę, odcedzić, przestudzić. Chłodną zalewą zalać warzywa.
Pasteryzować ok. 15 minut.
Najlepiej zrobić 1,5 porcji zalewy żeby warzywa w słoiku były dobrze zalane.
1 komentarz:
Przełom lata i jesieni to czas na przetwory domowe. Jabłka, śliwki, ogórki i papryka - w tym roku przecudnej urody. Polecam przepis na doskonałą, łagodną paprykę w occie. Robię ją od lat - zawsze udana. Zobacz też na inne przepisy na przetwory domowe, dobre przepisy to dobre przetwory.
Prześlij komentarz