piątek, 25 stycznia 2008

SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIE - SUKCES MUROWANY


SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIE

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki, 30 dkg masła, ¾ szklanki cukru pudru, 3 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia.

Na stolnicę przesypać przesianą wcześniej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło posiekane na drobne kawałki, następnie żółtka i cukier puder. Wszystko jak najszybciej zagnieść. Uformować kulę, owinąć ciasto folią i włożyć na 1 godzinę do lodówki.


W tym czasie obrać jabłka (około 1 kg), zetrzeć je na tarce, lekko posłodzić i odstawić na 10 minut. Odcisnąć sok, dodać cynamon. Ja dałam także płatki migdałowe i pół torebki galaretki cytrynowej.


Włączyć piekarnik, ustawić termostat na 200º C. Wyjąć ciasto, odciąć ok. 2/3 a resztę ciasta włożyć do zamrażalnika. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać dno tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym. Nie trzeba formy smarować masłem, bo kruche ciasto jest i tak tłuste.

Gęsto nakłuć ciasto widelcem i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor, ok. 20 minut.


Gdy ciasto podstygnie, posypać je tartą bułką tartą. Następnie ułożyć warstwę jabłek i ubitą pianę z białek (odrobinę białka pozostawiamy do późniejszego posmarowania wierzchu ciasta) z dodatkiem 1/3 szklanki cukru pudru. Wyjąć resztę ciasta z zamrażalnika i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Rozłożyć równomiernie wiórki ciasta na powierzchni. Na sam koniec posmarować ciasto pędzelkiem z odrobiną białka.


Piec ok. 30 minut w temp. 180º C. Gdyby wierzch zrumienił się wcześniej, przykryć wierzch folią aluminiową.




Brak komentarzy: