czwartek, 31 stycznia 2008
FAWORKI
Dzisiaj Tłusty Czwartek. :) A jak Tłusty Czwartek to nie może się obyć bez faworków. :)
Składniki:
3,5 szklanki mąki,
4 żółtka,
10 dkg masła pół szklanki gęstej śmietany,
kieliszek spirytusu (ja dałam rum)
Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, spirytus, stopione i wystudzone masło, śmietanę. Dobrze wyrobić. Zagniecione ciasto zbijać wałkiem aż do ukazania się pęcherzyków. Uformować kulę i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Następnie odkrawać po kawałku ciasta i wałkować na bardzo cienkie placki.
Nożem lub radełkiem wykrawać z ciasta długie paski - ok. 10 cm. W każdym pasku na środku zrobić przecięcie, następnie przełożyć przez nie ciasto formując faworki. Rozgrzać w garnku olej. Na gorący tłuszcz wkładać faworki. Smażyć z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym, a następnie posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO. :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz