czwartek, 22 grudnia 2011

RYBA PO GRECKU

Składniki:
1 kg filetów rybnych, np. morszczuka, dorsza, mintaja
włoszczyzna paski Hortex - 1 opakowanie
2 duże cebule
słoik koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
sól, pieprz, ziele angielskie
mąka, pieprz cytrynowy

Smaczna i lekka ryba po grecku na Wigilię.

Rybę rozmrażamy, posypujemy pieprzem cytrynowym i solą, obtaczamy w mące i smażymy. Olej ze smażenia odkładamy do miseczki (pozostanie on wykorzystany do jarzyn).
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju.

Wyjmujemy z zamrażarki włoszczyznę Hortex, przekładamy do garnka, podlewamy 1-2 łyżkami wody. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Jak warzywa się rozmrożą i zmiękną, dodajemy zeszkloną cebulę, podlewamy tłuszczem, który został ze smażenia. Solimy i pieprzymy do smak oraz dajemy parę ziarenek ziela angielskiego.





Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy do miękkości.
Rybę kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do warzyw. Delikatnie mieszamy.
Całość przekładamy do półmiska i odstawiamy do wystudzenia.

Ryba po grecku najlepiej smakuje na drugi dzień.

Brak komentarzy: