piątek, 23 grudnia 2011

KARP W GALARECIE

Składniki:
- 2 karpie wypatroszone z głową i płetwami,
- 3 cebule
- 3 marchewki
- pietruszka, seler
- duży liść laurowy,
- 7 ziaren ziela angielskiego,
- sól, pieprz cytrynowy, sok z cytryny do smaku,
- 1 opakowanie żelatyny


Wykonanie:
Odcięte głowy i płetwy gotować w garnku z wodą. Dodać pokrojone cebule i obrane pozostałe warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gotować do miękkości. Głowy muszą się dobrze rozgotować.
Wyjąć marchewkę (pozostanie do dekoracji) i przecedzić wywar z ryby i warzyw.

Pozostałą część karpia pokroić na dość małe kawałki, starając się wyciąć jak najwięcej ości. Rybę posolić i posypać pieprzem cytrynowym. Dobrze jest, jak ryba postoi. Można to uczynić poprzedniego dnia.

W odcedzonym wywarze ugotować kawałki ryby, wrzucając karpia skórą do dna. Ugotować do miękkości. Nie za długo, aby kawałki się nie rozpadły. Wyjąć łyżką cedzakową ugotowane ryby i ułożyć na udekorowanym półmisku: marchewką, jajkami ugotowanymi na twardo, śliwkami.

Wywar doprawić do smaku solem, pieprzem czarnym i sokiem z cytryny. Zagotować.
Żelatynę przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, wymieszać z zimną wodą i wlać od razu do gorącego wywaru. Wymieszać z wywarem i zalać półmiski z rybą. Pozostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu.


Brak komentarzy: