czwartek, 9 października 2008

KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ

2 kg ziemniaków
40-50dkg mąki ziemniaczanej

Gotujemy ziemniaki, odcedzamy i jeszcze ciepłe mielimy bądź ubijamy dokładnie.
Muszą wystygnąć. Następnie wkładamy je np. do misy i dzielimy nożem na 4 części.
1/4 część ziemniaków wyjmujemy i kładziemy na górę pozostałych.W puste miejsce po tej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy wszystko na stolnicę. Dodajemy dwa jajka, sól i pieprz do smaku.
Wyrabiamy ciasto. Jeśli klei się, to dodajemy jeszcze trochę mąki. Z ciasta formujemy kuleczki, trochę je spłaszczamy i robimy palcem wgłębienie – dziurkę, ale nie na wylot.
Wkładamy kluski na gotującą, posoloną wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 4-5 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową. Polecam polane tłuszczem i z podsmażoną cebulką.
Pychota.

9 komentarzy:

Anonimowy pisze...

To przepis absolutnie idealny :-)
Uwielbiam kluski śląskie ( ale kluski kluskon nierówne!)więc wszystkim odwiedzającym tą stronę POLECAM ten właśnie przepis. SMACZNEGO.
Guarana.

Unknown pisze...

Bardzo dobry przepis :) Sprawdziłem i pychota wyszła.Polecam

Anonimowy pisze...

Wspaniały przepis, do tej pory zupełnie nie wychodziły mi kluseczki, a ten przepis wszystko zmienił i mój synek ciągle się ich domaga. Polecam i Smacznego AGA I WIKTOR

Muffinek pisze...

Dziękuję bardzo za miłe komentarze. :) Cieszę się, że kluski wg przepisu podanego na moim blogu przypadły do gustu Wam, Waszym Rodzinom... i brzuchom. ;) :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do odwiedzin mojej strony. :)

malenka :) pisze...

OCH kocham te kluseczki :D dziękuje za ten przepis tak prosty i smaczny :)

Muffinek pisze...

Prosty przepis na kluski, które zawsze się udają i smakują wybornie. :)

Make-up by Mags pisze...

mniam mnia ide robic:) takie proste a jakie pyszne nie?
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Doskonałe

Hania pisze...

Nigdy nie mogę się nadziwić, że tak proste w wykonaniu kluski są tak pyszne :D Aż jestem zachwycona nimi :) i uwielbiam!