Ciasto:
½ kg mąki poznańskiej,
230 ml ciepłej wody (czyli 2/3 szkl.),
szczypta soli
Farsz:
1 kg ziemniaków,
½ kg twarogu,
2 średnie cebule,
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Następnie rozgnieść wraz z twarogiem w prasce do ziemniaków. Najlepiej robić to, jak ziemniaki będą jeszcze ciepłe. Powstanie wtedy gładka masa.
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem i ziemniakami. Doprawić farsz do smaku – solą i pieprzem. Nie może być mdły.
Ciasto:
Na stolnicę wsypać mąkę i sól. Następnie zrobić zagłębienie i jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły.
Wyrobione ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 10-15 minut.
Po kawałku odkrajać ciasto, rozwałkowywać dość cienko na stolnicy oprószonej mąką. Wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.
Podawać ze zrumienioną cebulką, polane masłem, z kefirem i śmietaną.
Następnego dnia pyszne są odsmażone na patelni – przyrumienione i chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz