niedziela, 9 stycznia 2011

ŚMIETANOWIEC

Składniki:
1 margaryna,
3 opakowanie zwykłych herbatników
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 galaretka cytrynowa
1/2 litra śmietany kremówki 30%
2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fix)
1 puszka masy kajmakowej - krówkowej
2 łyżki cukru pudru
1 gorzka czekolada

Wykonanie:
Ugotować 2 opakowania budyniu śmietankowego wg przepisu na opakowaniu. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę cytrynową i wymieszać. Ostudzić.
Wystudzony budyń utrzeć z kostką margaryny.
Zrobić poncz z 1 szklanki herbaty i wyciśniętej 1 cytryny.
Każdą warstwę herbatników zwilżyć ponczem.

Nakładać warstwami:
- herbatniki;
- starta czekolada;
- ubita śmietana;
- herbatniki;
- krówka;
- herbatniki;
- połowa masy budyniowej;
- herbatniki;
- druga połowa masy budyniowej;
- herbatniki.

Ciasto wstawić do lodówki na jeden dzień.

Smacznego :)

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Moja mama robiła kiedyś śmietanowca i wyszedł świetnie!

pozdrawiam
zielona-kuchnia.blogspot.com

truSKawa pisze...

Fajna nazwa Bloga :)
i dużo przepisów.
śmietanowca uwielbiam!

pozdrawiam
i zapraszam do mnie na muffinkę jagodowwo czkeoladowa:)
http://podrozepomojemu.blogspot.com

Muffinek pisze...

Truskawa - dziękuję bardzo za miłe słowa i zaproszenie do Ciebie na miffinkę jagodową - czekoladową. :) Pozdrawiam. :)