poniedziałek, 4 lutego 2008

BABKA MARMURKOWA


Składniki na 24 porcje:
15 czubatych łyżek mąki (ok. 30 dag),
15 czubatych łyżek cukru (ok. 30 dag),
15 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 30 dag),
4-5 jajek,
1 torebka cukru waniliowego,
5 dag mielonych orzechów laskowych
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sól, tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przyrządzania:
Utrzeć miękki tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puszystą masę. W trakcie ucierania wbijać stopniowo jajka. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać mielone orzechy laskowe, do drugiej 3 łyżki kakao. Nasmarować odrobiną tłuszczu formę (o długości 28 cm), a następnie posypać bułką tartą. Wypełnić ciastem orzechowym. Wykonując spiralne ruchy widelcem, przemieszać obie warstwy. Piec babkę 50-60 minut w temp. 175-200° C. Udekorować rozpuszczoną czekoladą.

Brak komentarzy: