niedziela, 10 lutego 2008

RYBA ZE SZPINAKIEM I MARCHEWKĄ


80 dkg filetu z pangi (może być filet z innej ryby)

0,5 kg mrożonego szpinaku

0,5 kg marchewki

2 cebule

200 ml śmietany kremówki

2 łyżeczki soku z cytryny

sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, masło


Marchew i cebulę pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać 8 łyżek masła, krótko dusić marchew, cebulę, imbir (szczypta), ciągle mieszając dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny. Wszystko przykryć i dusić 15 minut (mieszać) na wolnym ogniu. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody. Rozgrzać 2 łyżki masła, dusić szpinak kilka minut na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać szpinak do marchewki z cebulą. Dobrze wymieszać razem i doprawić do smaku.

Rozmrożoną, umytą i osuszoną rybę pokroić, oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu.

Rybę przełożyć jarzynami. Podawać na ciepło.

Smacznego!

2 komentarze:

Alicja pisze...

ooo, na ten przepis na pewno się skuszę - dziękuję :)
tyle, że odradzam pangę - naczytałam się strasznych rzeczy na jej temat :/

Muffinek pisze...

Pangę można zastąpić oczywiście inną rybą. :) Przepis naprawdę bardzo smaczny. Polecam. :)