Ciasto:
400 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
150 g (3/4 szkl.) cukru pudru
50 g zmielonych orzechów włoskich
200 g masła (lub margaryny)
2 żółtka
opakowanie cukru waniliowego
Masa:
250 g wiórków kokosowych
szklanka cukru
1,5 szklanki słodkiej śmietanki (ja daję ok. 2 szklanek żeby masa kokosowa nie była zbyt sucha)
2 białka
łyżeczka soku z cytryny
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Do przesianej mąki i cukru pudru dodać orzechy, masło, surowe żółtka i cukier waniliowy. Wszystkie składniki posiekać nożem, a gdy zaczną się sklejać, zagnieść je szybko rękami. Ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przełożyć na blachę i podpiec 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C, aż nabierze jasnozłotego koloru.
Przygotować masę: wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, zalać śmietanką i odstawić. Białka (które zostały z jajek) wymieszać z sokiem z cytryny i ubić na sztywną pianę.
Na ubite białka wyłożyć masę kokosową, posypać przez sito mąką i wymieszać delikatnie łyżką. Masę wylać na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika na 20 minut. Ostudzone udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz