piątek, 28 marca 2008

MAZUREK KOKOSOWY


Ciasto:

400 g mąki pszennej (2,5 szklanki)

150 g (3/4 szkl.) cukru pudru

50 g zmielonych orzechów włoskich

200 g masła (lub margaryny)

2 żółtka

opakowanie cukru waniliowego


Masa:

250 g wiórków kokosowych

szklanka cukru

1,5 szklanki słodkiej śmietanki (ja daję ok. 2 szklanek żeby masa kokosowa nie była zbyt sucha)

2 białka

łyżeczka soku z cytryny

3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej


Do przesianej mąki i cukru pudru dodać orzechy, masło, surowe żółtka i cukier waniliowy. Wszystkie składniki posiekać nożem, a gdy zaczną się sklejać, zagnieść je szybko rękami. Ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przełożyć na blachę i podpiec 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C, aż nabierze jasnozłotego koloru.


Przygotować masę: wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, zalać śmietanką i odstawić. Białka (które zostały z jajek) wymieszać z sokiem z cytryny i ubić na sztywną pianę.

Na ubite białka wyłożyć masę kokosową, posypać przez sito mąką i wymieszać delikatnie łyżką. Masę wylać na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika na 20 minut. Ostudzone udekorować.

Brak komentarzy: