Ogórki sałatkowe (duże)
ZALEWA:
5 szklanek wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
3 łyżeczki soli
5 łyżek musztardy sarepskiej
Zagotować zalewę; od chwili zagotowania gotować zalewę 7 minut; ostudzić.
Obrać ogórki i pokroić na 4 części; ułożyć w słoje, dodać kawałek kopru, parę ziarenek pieprzu prawdziwego, parę ziarenek gorczycy i kawałeczek listka laurowego; letnią zalewą zalać ogórki i gotować 10 minut od chwili jak zaczną się gotować słoiki.
2 porcje zalewy na 3 kg ogórków
W ten sam sposób można zrobić cukinię.
SMACZNEGO!
1 komentarz:
Koniec sezonu ogórkowego, trzeba się zabrać za powidła śliwkowe, koniecznie z węgierek. Dobre przepisy na przetwory domowe pozwalają na uzyskanie najlepszych wyników. Smacznego.
Prześlij komentarz