niedziela, 28 grudnia 2008
CIASTO ORZECHOWE
CIASTO:
1/2 kg mąki (ok. 3 1/2 szklanki),
15 dag cukru (ok. 3/4 szklanki),
20 dag margaryny,
2 jajka,
2 łyżeczki miodu,
1 łyżeczka sody (rozpuścić w 1 łyżce ciepłego mleka)
Ciasto wyrobić na stolnicy, podzielić na 2 części; jedną część upiec, do drugiej części dodać masę orzechową. Wyłożyć na blachę i upiec (na pergaminie ok. 20 minut).
Ja piekę ciasta równocześnie na dwóch poziomach w piekarniku.
MASA ORZECHOWA:
25 dag orzechów włoskich (drobno pokroić),
10 dag cukru (ok. 1/2 szklanki),
12 dag margaryny,
2 łyżki miodu
Dać na patelnię, lekko wymieszać i dać na ciasto. Upiec.
Między dwa placki położyć masę budyniową.
KREM:
1 1/2 budyniu śmietankowego,
1/2 l mleka,
15 dag cukru,
25 dag masła lub margaryny
Ciasto można zrobić w dwóch wersjach - górna warstwa to ciasto z orzechami, bądź odwrotnie.
UWAGA:
Ciasto po upieczeniu twardnieje. Dopiero po 4-5 dniach przechowywania w chłodzie jest idealne, miękkie. W smaku pyszne. :)
Polecam, smacznego. :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz