niedziela, 4 stycznia 2009
MAKOWIEC KRUCHO-DROŻDŻOWY
Ciasto:
150 g margaryny
400 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży
150 g cukru
2 całe jajka
1/3 łyżeczki soli
gotowa masa makowa
2 łyżki śmietany
Lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać posiekaną margarynę, jajka oraz śmietanę. Zagnieść na lśniące ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować cienko w kształcie prostokąta. Na ciasto wyłożyć masę makową i zwinąć ciasno jak roladę. Ciasto przełożyć do formy keksowej i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 40 minut.
Kiedy wystygnie zrobić lukier. Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i polać ciasto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Bardzo prosty przepis, czegoś takiego szukałam.
No i lukier, jakże to proste do zrobienia dzięki Pani przepisowi!
Mój blog: www.aspoleczna.pl
Szybki jak błyskawica :-) właśnie się piecze.
Asieńko dziękuje za inspirację :-)
Magda
Cieszę się bardzo że przepis przypadł Wam do gustu. :)
Prześlij komentarz