niedziela, 25 stycznia 2009
NALEŚNIKI - CRESPELLE
Crespelle to są cienkie, małe naleśniki, przyrządzane z mleka, jaj i mąki. Nie zjada się ich jako takich, lecz wykorzystuje do niezliczonych słodkich i pikantnych przystawek.
Składniki:
2 jaja
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 szklanka (150 g) zwykłej mąki
1 szklanka (250 ml) mleka
1 ½ łyżki stołowej roztopionego masła plus masło o temp. pokojowej do wysmarowania patelni
Roztrzep jaja, cukier i sól z przesianą mąką. Stopniowo dolewaj mleko, a potem roztopione masło. Ubijaj ciasto na gładką masę, po czym odstaw na 2 godziny. Wysmaruj małą, rozgrzaną patelnię masłem i nalej na nią niewielką ilość ciasta. Rozprowadź równo poruszając patelnią na boki, żeby utworzyła się cienka warstwa. Smaż naleśnik po obu stronach, uważając, żeby się nie przypalił. Kiedy brzegi zaczną się lekko podwijać, naleśnik jest gotowy.
Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia Włoska”, wyd. Bellona
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz