poniedziałek, 16 listopada 2009

PYCHOTKA


Ciasto:
3 i 1/3 (40 dkg) szklanki mąki tortowej
1 margaryna
2/3 szklanki cukru
4 żółtka (oddzielić sobie osobno po 2 białka)
1 łyżka amoniaku i 1 łyżka śmietany – rozmieszać razem
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Połączyć wszystkie składniki i zamiesić ciasto. Podzielić je na 2 części. Przygotować 2 jednakowe blaszki i wyłożyć na nie ciasto. Każdy surowy placek posmarować dżemem (1 słoik dżemu podzielić na 2 placki), na dżem wyłożyć ubitą na sztywno pianę z 2 białek i 1/2 szklanki cukru. Tak samo ubić białka na drugi placek wraz z resztą cukru. Każdy placek posypać pokrojonymi (nie drobno) orzechami włoskimi: 10 dkg orzechów na każdy placek.
Piec równocześnie dwa placki w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni (żeby ciasto się nie spaliło).

Masa:

3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżka mąki tortowej
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
Zagotować 2 szklanki mleka. W 1 szklance mleka rozmieszać wszystkie składniki.
Ugotować budyń, ostudzić i utrzeć z kostką margaryny palmy. Krem wyłożyć na ostudzony placek. Przełożyć drugim plackiem.

Brak komentarzy: