niedziela, 15 listopada 2009

PLACEK Z KARMELEM

1 kostka margaryny
1/2szkl.cukru
5 żółtek
Utrzeć i dodać
1/2kg mąki (3 1/3 szkl.) wymieszanej z 1 proszkiem do pieczenia.

Upiec 2 placki ciasto rozkładając bezpośrednio na papierze, ponieważ źle się wałkuje.

Masa:
30% śmietanę (1/2l) ubić z 2 opakowaniami śmietan-fix i cukrem pudrem - zgodnie z zaleceniem na opakowaniu śmietan-fix.
1 puszkę mleka słodzonego gotować 1,5-2 godz, następnie przestudzić (nie otwierać gorącego!)
Placki przełożyć śmietaną, wierzch polać karmelem (ok.1/2 puszki) i posypać pokrojonymi orzechami. Aby nie było bardzo słodkie posmarować winną marmoladą.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

brzmi pysznie :-)

Muffinek pisze...

I równie tak samo smakuje. :)

Karmeleiro pisze...

mało pysznie - przepysznie!!