niedziela, 26 stycznia 2014

LAZANIA Z PIECZARKAMI I MIĘSEM

SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
5-6 pieczarek
puszka pomidorów z puszki
mały koncentrat pomidorowy
makaron lazania
30 dag żółtego sera (ja lubię dać grana padano)
sól i pieprz
bazylia
oregano
oliwa z oliwek


Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy mięso będzie już rozdrobnione i podsmażone dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy.
Zamiast pomidorów z puszki i koncentratu można dodać gotowy sos Knorr: Spaghetti Bolognese.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę makaronu lazania. Makaron pokrywamy warstwą podsmażonego mięsa z pieczarkami. Przykrywamy makaronem i powtarzamy czynność. Ostatnia warstwa powinna się składać z mięsa. Całość posypujemy startym serem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut.

Brak komentarzy: